Pytania i odpowiedzi dotyczące tematu: “Detekcji i filtrów”
Na telefonie mam około 900 wykrytych cząsteczek i ich zdjęć, a na stronie trochę ponad 50. Dlaczego to jest jakiś błąd w komunikacji między aplikacją a witryną?
Aplikacja na telefonie pokazuje wszystkie wykryte przez nią detekcje, podczas gdy strona api.credo.science pokazuje tylko te, które przejdą przez filtr umieszczony na serwerze. Strona aplikacji pokazuje użytkownikom, że to, co wykrywają, jest widoczne dla innych. Nawet jeśli wykryją złe / nieprawidłowe wykrycie, niektóre z nich zostaną tam znalezione.
Następnie wykrycia, które naukowcy wykorzystują do analizy, przechodzą przez kolejne filtry, dzięki czemu ich wyniki pracy opierają się tylko na tych dobrych wykryciach.
Pobrałem aplikację i rozpocząłem wykrywanie. Jednak kilka razy podniosłem telefon i zanim wyłączyłem wykrywanie, wydaje mi się, że wykryto “detekcje” Tyle tylko, że nie jest to detekcja, tylko światło wpadające do aparatu po tym, jak podniosłem telefon i zanim wyłączyłem wykrywanie. Jak mogę usunąć te fałszywe odczyty?
Tych, które już wykryłeś, nie można usunąć z aplikacji.
Będą widoczne na stronie api.credo.science. Ale nie martw się, filtry, które naukowcy wykorzystują do analizy, usuwają błędne detekcje.
Aby temu zapobiec w przyszłości, możesz aktywować autokalibrację (w ustawieniach) lub zwiększyć próg przechwytywania cząstek *, zmieniając wartości samodzielnie:
“max factor”, “average factor” “black factor”.
Są one indywidualne dla każdego użytkownika, nie ma uniwersalnych wartości
* Zwiększ próg = zmniejsz wartość liczbową, zmniejsz detekcję wykrywania, zwiększ prawdopodobieństwo wykrycia dobrej detekcji
Gdzie mogę zobaczyć wyniki filtrów naukowych?
Możesz je zobaczyć na naszej stronie w zakładce Experiments.
Kiedy nasza detekcja zostanie zablokowana przez filtr?
W tej chwili wykrywanie jest ukryte (atrybut "widoczny" ma wartość "fałsz"), jeśli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
został przesłany przy użyciu starej wersji interfejsu API
nie ma danych obrazu związanych z wykryciem
średnia jasność pikseli wynosi powyżej 15%
oryginalne współrzędne czujnika najjaśniejszego piksela dla użytkownika, który je przesłał, są powtarzane ("gorące piksele")
znacznik czasu wykrycia pochodzi sprzed wysłania przez użytkownika pierwszego pingu
Te parametry i warunki zostały zaprojektowane w celu zapewnienia lepszego przeglądania dla zwykłych ludzi, którzy chcą oglądać ładne zdjęcia.
Detekcje i filtry
Re: Detekcje i filtry
Co stało się z stroną 20-stu ostatnich detekcji ?
Pozdrawiam A. Mierzejewski ?
Pozdrawiam A. Mierzejewski ?
Strona wyświetla 20 detekcji z najnowszym czasem - więc w zasadzie działa poprawnie, detekcje z 13.12 zawsze będą nowsze niż z 12.12.Co stało się z stroną 20-stu ostatnich detekcji ?
(oczywiście detekcje z fałszywym czasem do żadnej analizy się nie przydadzą, ale na tej liście będą widnieć)
A dziś mamy idealny przykład na pomysłowość młodych osób których pomysłowość nie zna granic

(użytkownik "_young_kefir_" z zespołu który bierze udział w konkursie),
Jak wiemy dziś wieczorem od 21;00 do 7;00 rano (13.12) będzie trwała LIGA - więc najprawdopodobniej użytkownik postanowił pokombinować z czasem urządzenia by nabić punkty (dla swego zespołu) za detekcje które są złapane w tym czasie.
Oczywiście mu się to nie uda, ale bardzo cieszymy się z pracy (tester aplikacji) jaką robią dla nas najmłodsi w wyszukiwaniu luk i słabych punktów aplikacji.
dzięki takim akcjom zaczęliśmy pracę nad synchronizacją czasów, by wyeliminować takie zdarzenia (trochę to oczywiście potrwa).
Dziękuję,ale cwaniak.